دکورنما ارسال: ۱۳۹۴/۱/۲۳ بروز رسانی: ۱۳۹۴/۱/۲۳
بخشی از سیستم آسانسور که کالا یا مسافران را در خود جای میدهد کابین آسانسور (Cabin یا Car) نامیده میشود. کابین آسانسور داراي درب كاملا ايمن بوده و كنترل حركت آسانسور از داخل آن براي افراد امكان پذير ميباشد. کابین آسانسور از سه بخش عمده شامل چهارچوب (یوک)، سکو (محل استقرار مسافر یا بار بر روی آن) و دیوارهها (شامل سقف، کف، دیوارههای جانبی، پوششهای داخل و تزئینات کابین آسانسور) تشکیل شده است. درب کابین آسانسور بیشتر وظیفه حفاظت از مسافرین و جلوگیری از برخورد آنها با دیواره چاه به هنگام حرکت آسانسور را عهده دار میباشد. يوک کابین (Car Frame) شامل دو بخش (یوک پایین و یوک بالا) بوده و در برگيرنده تمام کابین آسانسور ميباشد. در واقع تمام وزن کابین و مسافرین توسط یوک به سیم بکسلها وارد میشود. بنابراين علاوه بر اهميت قدرت تحمل بار، تنظيم بودن يوك جهت جلوگيري از انحراف (خصوصا هنگام استفاده از کفشکهای غلطکی) ميبايست مورد توجه قرار گيرد.
بر اساس نتایج یک نظرسنجی که به سفارش وزارت صنایع آمریکا صورت گرفته، طراحی کابین آسانسور به عنوان یکی از مهمترین ویژگیهای یک آسانسور خوب شناخته شده است. مساحت و ابعاد کابین آسانسور و نیز تزئینات داخلی آن از موضوعات مهم در طراحی و اجرای کابین آسانسور میباشند. تعیین ابعاد کابین آسانسور متناسب با طراحی چاه آسانسور و براساس ظرفیت آن صورت میگیرد. این ابعاد به شکل معمول توسط شرکتهای آسانسوری و در چهارچوب مقررات و استانداردهای کابین آسانسور، نظیر استاندارد ملی ایران یا استاندارد اروپایی EN81، تعیین میگردد. به عنوان نمونه بر اساس استاندارد اروپا حداکثر مساحت مجاز برای یک آسانسور 5 نفره (معادل 375 کیلوگرم) 1.10 متر مربع با ابعاد کابین 100×110 و برای یک آسانسور 8 نفره (معادل 600 کیلوگرم) 1.6 متر مربع با ابعاد کابین 140×110 میباشد. همچنین حداقل مساحت قابل دسترسی کابین برای آسانسورهای 5 و 8 نفره نیز به ترتیب 0.98 و 1.45 متر مربع است. هرچند استانداردهای متعددی برحسب ظرفیت یا تعداد مسافرین برای مساحت کابین آسانسور تدوین شده، اما افزایش نرخ مسکن و تمایل بسیاری از سازندگان جهت کاستن فضای آسانسور، طراحی و مونتاژ کابین آسانسور را به چالشی بزرگ تبدیل کرده است. به منظور جلوگیری از بروز اختلال در پیادهسازی کابین آسانسور و اجتناب از تخریب و ایجاد تغییرات در چاه آسانسور میبایست همواره یک تعامل دو جانبه بین خریداران و فروشندگان آسانسور وجود داشته باشد. بدین منظور خریداران آسانسور میبایست در زمان ساخت ساختمان چاه آسانسور را مطابق نقشهای که فروشنده بر اساس استانداردهای معمول تدوین ساخته آماده کنند. این کار همچنین موجب میشود عملیاتهایی نظیر قالببندی، آرماتور بندی و بتون ریزی سقف چاه آسانسور مطابق نقشه تدوینی و قبل از شروع کار نصب آسانسور صورت پذیرفته و وقفهای برای انجام عملیاتهای مذکور ایجاد نگردد.
در ساخت بخشهای مختلف کابین آسانسور میبایست از موادی استفاده شود که دارای مقاوت بالایی بوده و در برابر فشارها و نیروهایی نظیر نیروی وارده هنگام حرکت، ترمز و برخورد به ضربه گیرها مقاوم باشند. به طور معمول جداره كابين آسانسور از ورق گالوانیزه با حداقل ضخامت 1.5 ميليمتر ساخته ميشود. تزئينات داخل كابين آسانسور نیز با توجه به نوع كاربری و سليقه سفارش دهنده متفاوت بوده و از عوامل تاثیرگذار در قیمت کابین آسانسور محسوب میگردند. معمولا شرکتهای کابین سازی آسانسور محصولات خود بر اساس تزئینات داخلی آن به انواع و گروههای مختلفی دستهبندی و تحت عناوینی نظیر کابین استیل آسانسور، کابین آسانسور تمام استیل، کابین آسانسور فرمیکا، کابین فرمیکا استیل (یا کابین نیمه استیل)، کابین فرمیکا MDF و ... عرضه میکنند. بدیهی است در ساخت دیواره، کف و سقف هر یک از انواع کابین آسانسور از تزئینات مختلفی استفاده شده است. به عنوان مثال برای تزئين دیواره كابين آسانسور ممكن است از چوب (MDF)، فرميكای ضدخش، ورق رنگ شده كورهای، آینه و ... استفاده شود. برای سقف کابین آسانسور نیز از فرمیکا و استیل لیزر کات با طرح های مختلف و برای کف آن از کفپوشهایی نظیر پارکت، لمینت یا سنگ استفاده میشود.
اگر به دليل كهنگي يا فرسودگي يا نارضايتي از مدل کابین قصد بازسازي كابين آسانسور و تغيير تزئينات آن را داريد توجه داشته باشيد كه تزیینات جدید نمیبایست روی تزیینات قدیمی نصب شوند. زیرا اين كار موجب كاهش ابعاد کابین آسانسور و افزايش وزن آن میشود. پس از اتمام نصب تزئینات جدید نیز باید بالانس بودن آسانسور بررسی گردد. همچنین اگر در هنگام انجام تزیینات نیاز به جابهجای شاسی کابین آسانسور بود، برای این کار از یک متخصص کمک بگیرید.
در کنار کابینهای فلزی یا کابین آسانسور استیل، کابین شیشه ای آسانسور (پانوراما) نیز یکی دیگر از انواع کابین آسانسور میباشد. امروزه استفاده از کابین آسانسور شیشه ای در بناهایی نظیر هتلها، مجتمعهای تجاری، رستورانها و مکانهای لوکس بسیار مورد توجه قرار گرفته است. آسانسور پانوراما معمولا با دو سیستم کششی و هیدرولیک نصب شده که هر کدام در شرایطی خاص دارای مزیتهایی نسبت به دیگری میباشند. استفاده از تجهیزاتی نظیر کلید توقف اضطراري، زنگ خطر (آلارم)، نمایشگر طبقات (نمراتور)، سیستم اخطار اضافه بار، هواكش (فن)، دستگيره، دكمه الكترومكانيكي و روشنايي فلورسنت از جمله تجهيزات استاندارد كابين آسانسور بوده و در صورت درخواست سفارش دهنده برخی تجهیزات خاص (نظیر آينه و تلفن) نیز در کابین آسانسور در نظر گرفته ميشود.
كابين آسانسور
طراحي كابين آسانسور
تزئینات کابین آسانسور
بازسازی کابین آسانسور
کابین آسانسور شیشه ای
برای اطلاع از قیمت کابین آسانسور به لیست شرکت فعال در زمینه فروش کابین آسانسور در بالای صفحه مراجعه کنید.